44,6636$% 0.19
52,4500€% 0.36
6.840,43%0,16
11.211,00%-0,50
45.118,00%-0,35
4.761,28%-0,10
02:00
ABD ve İran’ın 15 günlük geçici ateşkes sonrası Pakistan’ın başkenti İslamabad’da müzakere masasına oturması bekleniyor. Cumartesi görüşmesi beklenen taraflar, Hürmüz ve Lübnan olmak üzere kritik konuları ele alacak.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, İslamabad’da yapılacak ABD-İran müzakerelerinin ilk turuna Başkan Yardımcısı JD Vance, Başkan Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Trump’ın damadı Jared Kushner’in katılacağını duyurdu.
Müzakerelere şüpheyle yaklaşan Tahran yönetimini ise Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf’ın temsil etmesi bekleniyor.
İslamabad’da yoğun güvenlik önlemleri alındı, bazı yollar trafiğine kapatıldı. Ayrıca iki günlük tatil ilan edildi.

Serena Otel
Görüşmelerin 300 odalı Serena Otel’de yapılacağı ifade ediliyor. Pakistanlı kaynaklar Şahbaz Şerif’in konutu ve otel arasında bir tercih yapılacağının altını çizerken, otelin hazırlandığı belirtiliyor.
Pakistanlı kaynaklar otelin boşaltıldığını belirterek “İslamabad Serena Oteli’ndeki iş kompleksi boşaltıldı, ofisler kapatıldı ve çeşitli kuruluşlardan personel Pazar gününe kadar evden çalışmaya yönlendirildi. ABD ve İran heyetlerinin orada konaklaması beklendiğinden, tüm alan sıkı güvenlik altına alındı. Konteynerler tesisin çevresine yerleştirildi. Ağır güvenlik araçları yakında konuşlandırıldı.” dedi.
ABD’nin karşı çıktığı İran’ın 10 maddelik teklifi şu şekilde: “ABD’nin saldırmazlık garantisi vermesi, Hürmüz Boğazı’ndan geçişin İran ordusunun kontrolünde yapılması, uranyum zenginleştirmenin kabul edilmesi, İran’a tüm yaptırımların kaldırılması, İran’a birincil yaptırımların kaldırılması, BM Güvenlik Konseyi kararlarının sona erdirilmesi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı kararlarının sona erdirilmesi, İran’a verilen zararların tazmin edilmesi, ABD savaş güçlerinin bölgedeki üslerinde çekilmesi ve Lübnan dahil tüm cephelerde savaşın sona ermesi.”
İranlı müzakere heyetinin Pakistan’ın başkenti İslamabad’a giriş yaptığı yönünde bazı batılı medya organlarında çıkan iddiaların yalanlandığı bildirildi.
Fars Haber Ajansı, ismini açıklamadığı İranlı kaynağın konuya ilişkin açıklamasını yayımladı. Söz konusu kaynak, İran’ın Pakistanlı yetkililere resmi olarak bildirdiğine göre “Lübnan’da ateşkes sağlanana kadar İslamabad’da ABD tarafıyla barış görüşmelerine katılma planı bulunmadığını” söyledi.
The Wall Street Journal, bir haberde, Washington ile müzakerelere başlamak üzere bir İran heyetinin İslamabad’a ulaştığını iddia etmişti.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD ve İsrail ile İran arasındaki savaşı sona erdirmek için yapılacak görüşmelerin, ABD’nin başta Lübnan olmak üzere tüm cephelerde ateşkes taahhütlerine uymasına bağlı olduğunu söylemişti.
Kaynak: Haberler.com

1
Dünyayı tedirgin eden itiraf ABD’den geldi: Savaş sona erse bile…
179 kez okundu
2
Dünya rahat bir nefes almaya hazırlanırken Kim Jong-Un füze fırlattı
158 kez okundu
3
İran, bir ABD savaş uçağını daha düşürdü
87 kez okundu
4
Ukrayna, Rusya petrolünün kalbini vurdu
33 kez okundu
5
İran’daki pilot kurtarma operasyonunda imha edilen ABD uçaklarının tanesi 100 milyon dolardan fazla
31 kez okundu