SAKA SU BOLU

Bolu
+20°C
İstanbul
+22°C
Ankara
+23°C

BİİSTEK.COM

20-02-2017
Cihan ERTAŞ

Cihan ERTAŞ

AVM’ler karşısında esnaf ne yapmalı ?
cihanertaş@hotmail.com
Söz gelimi batı kapitalizminin bir ürünü olan dev alışveriş mekanlarının, tüketimi ve israfı körükleyici özelliğini bilen yüzlerce küçük esnaf ne yapmalı? Bu konuda kafalar bir hayli karışık. Bunların sermayelerini ve emeklerini birleştirip dev bir alışveriş mekanı oluşturmalarını onlardan beklememiz, onların da büyüyüp tüketim duygularımızı kamçılamalarını onlardan istememiz anlamına gelmiyor mu? Söz gelimi fikir satan bir yayınevi, insanların şehvet ve merak duygularını tahrik ederek beslenen dev bir yayınevi ile rekabet ederken, fikren mi rekabet etmeli? Yoksa o da ara sıra onlara benzer yayınlar yaparak mı hayatiyetini sürdürmeli? Eğer ikincisini savunuyorsanız, zaten fikren mağlup olmuş sayılırsınız.

Şahsen birinci örnekteki, dev alışveriş mekanlarının her türlü küçük sermayeyi yok edeceğini düşünmüyorum. Çünkü, büyük alışveriş mekanlarının, batı kültürü içinde gelişip devleştiğini, ama bizim topraklarda çok büyümediğini görmekteyim. Avrupa ve ABD’deki dev alışveriş mekanlarını bilen biri olarak, bizim hala ‘çarşı’ kültürümüzün neden yaşamaya devam ettiğini merak edenlerdenim. Mahallenin bakkalı, mahallenin berberi, veya mahallenin kasabı, şehir veya kasabalarımızın çarşısı yerinde duruyor. Sadece büyük şehirlerden bakıp, dünyanın gideceği yeri buradan kestirmek güçtür.

Büyük marketlerin, Türkiye gıda piyasasında hala yüzde ellinin altında kalmasının kültürel sebepleri vardır. Aile yapımızın hala ayakta olması, akrabalık ilişkilerimizin hala yaşamaya devam etmesi mahallenin camisinin hala ayakta olması, mahallenin bakkalını da berberini de kasabını da ayakta tutuyor. Ama, mahallenin esnafı, temizliği ile, kalitesiz hizmetleri ile, doğru olmayan ticareti ile mahalle sakinlerini büyük alışveriş mekanlarına kaçırıyorsa, burada durup düşünmek gerekir.
MAKALEYE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


YAĞMUR OTO

gazete manşetleri
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ